Lisy na ovocie
Najpredávanejšie
V závislosti na forme spracovania ovocia a zeleniny rozoznávame 3 základné typy. Nie každý dokáže odšťaviť všetky typy ovocia.
Odstredivkové – alebo aj centrifúgy. Princíp odšťavenia spočíva v tom, že ovocie a zeleninu najskôr nasekajú, či nastrúhajú, a potom sa vďaka odstredivej sile z tejto masy poriadne oddelí šťava od dužiny. Je to najklasickejší spôsob odšťavenia, vhodný pre skoro všetky typy ovocia a zeleniny. Treba si však dať záležať na jemnosti sitka. Majú však nižšiu výťažnosť a väčší odpad.
Tlakové lisy – tieto zariadenia najskôr ovocie a zeleninu rozdrvia a následne vzniknutú masu pretlačí hriadeľ cez sitko. Zaň prejde len šťava, kým pevnejšie kúsky ostávajú na druhej strane.
V prípade, že sitko zameníte za pevný diel, teda akoby stenu, vzniká z tlakového lisu homogenizér. Ten tvorí z rozdrvenej masy s rôznymi kúskami homogénnu zmes, teda niečo ako pyré.
Dve ozubené kolieska majú medzi sebou štrbinku veľkosti len 0,1 mm, čo sa postará o perfektne vylisovanú šťavu dokonca z orieškov alebo semienok, či lístkov. Cena tohto zariadenia je však vyššia.
Mechanické – ich princíp fungovania je veľmi podobný tlakovým odšťavovačom, len sa pri nich využíva ľudská sila. Rovnako teda plody najskôr rozdrobia a potom, pomocou takzvaného šnekového skrutkovania, z nich lisujú šťavu.
Citrusovače – sú samostatnou kategóriou odšťavovačov, pretože fungujú len s citrusmi. Základné zariadenie na takéto odšťavovanie citrusov je bez mechanického pohonu. Existujú však aj elektrické, kvalitnejšie odšťavovače citrusov. Nedajú sa však použiť na odšťavenie iných plodov, sú teda len jednoúčelové.